Naslovna O nama Politika rada Sertifikacija Korisne informacije Downloads Kontakt

U proizvodnji organskih proizvoda koji nije reproduktivni materijal, koristi se reproduktivni materijal organskog porekla, a ako isti nije dostupan iz konverzije.

ECOVIVENDI održava Bazu reproduktivnog materijala dostupnog na tržištu RS

Ako na tržištu RS nije dostupan reproduktivni materijal proizveden organskim metodama odobriće se upotreba konvencionalnog reproduktivnog materijala:

  1. Ako sorta biljne vrste nije upisana u Bazu reproduktivnog materijala;
  2. Ako je operator blagovremeno poručio reproduktivni materijal, a ni jedan dobavljač, odnosno proizvođač koji prodaje reproduktivni materijal i drugim operatorima, nije u mogućnosti da isporuči reproduktivni materijal pre setve ili sadnje, smatra se da na tržištu RS nema reproduktivnog materijala iz organske proizvodnje;
  3. Ako sorta koju operator želi dobiti nije upisana u Bazu reproduktivnog materijala, a može dokazati da ni jedna od upisanih sorti iste vrste nije odgovarajuća i da je korištenje te sorte značajno za proizvodnju;
  4. Korišćenje tog materijala je opravdano za sprovođenje naučno-istraživačkih ispitivanja;
  5. Ako se radi o autohtonoj sorti.

Operator je obavezan da pribavi odobrenje od EV za parcelu i za jednu sezonu i to pre setve odnosno sadnje. Odobrenje se izdaje samo tokom perioda za koje je Baza reproduktivnog materijala ažurirana.